2011. már 12.

Edzésfüggőség

írta: Janguli
Edzésfüggőség

Hol a határ a fitt, egészséges életmód és az edzésfüggőség között?

A vásárlásfüggőséghez – amely a fogyasztói társadalomban az egyik legjobban álcázható addikció –, a munkaalkoholizmushoz és a kóros soványsághoz hasonlóan az edzésfüggőség az a pszichés probléma, amely a kor diktálta trendekhez a leginkább idomul. Mindegyik az ún. viselkedéses függőségek közé tartozik.

Akárcsak a drogok esetében, a túlzásba vitt edzésnél is kialakulhat a tolerancia: mivel ugyanaz az "adag" már nem váltja ki a kívánt hatást, egyre nagyobb mennyiségre van szükség. A kémiai addikcióhoz hasonlóan, itt is kialakulnak a megvonási tünetek: akár egy nap edzés-megvonás is elegendő, hogy szorongás, depresszió vagy alvászavar lépjen fel. Az edzésfüggők olyannyira számolnak a megvonással, hogy alig akad olyan rendszeres futó, aki hajlandó lenne, akár pénzért is, lemondani egy-két edzésnapról.

A függőség két tartóoszlopa: a szándék könnyed módosulása és a kontrollvesztés. Az edzésfüggő nem ura saját döntéseinek: elhatározza, hogy egy óra után már a szaunában regenerálódik, de azt veszi észre, hogy hajnali kettőkor még mindig a non-stop body-teremben feszeng a tükrök előtt. Megpróbál odaérni egy randevúra: 2 órával előbb el is indul az autó, csak hogy a „Gym” felirat előtt, az aszfalton ottmaradjon a hosszú fékcsík.

A családi és társas élet, valamint a munka elhanyagolása, az alvászavarok, a fokozott ingerlékenység és fáradtság, a tartós levertség és fájdalom-érzékenység növekedése miatt a testedzés-függőség, szemben a korábbi véleményekkel, nem pozitív addikció! Bár a mozgás továbbra is az egyik legjobb orvosság a szorongásos panaszokra és a depresszióra, az edzésfüggőség, a kényszerítettség és a szabad akarattól való megfosztottság miatt, már nem egyeztethető össze a lelki egészséggel.

Szólj hozzá

függőség edzés depresszió megvonási tünetek szorongás alvászavar tolerancia addikció függőségek edzésfüggőség edzésfüggés viselkedéses függőségek