2011. már 12.

Egyre több a rohamivó - Zacher Gábor interjú

írta: Janguli
Egyre több a rohamivó - Zacher Gábor interjú

A szakember szerint ma már nem feltétlenül kell a fiataloknak szilveszteri buli ahhoz, hogy pocsolyarészegre igyák magukat, egyre több a tanítási napok délelőttjein lerészegedők száma. Különösen veszélyesek a koktélok és a kivagyisággal párosuló mértéktelen alkoholfogyasztás.

STOP : - Mely italokat kedvelik ma leginkább a fiatalok?

Zacher Gábor: - Gyakorlatilag mindent isznak, de azért vannak új tendenciák. Például újra megjelent az abszint, bár ez az abszint nem az, amit anno kínáltak az embereknek. A magas alkoholtartalma ugyan ennek is megvan, de hiányzik belőle a fehér ürömfűnek a tujon nevű alkaloidja, vagy legalábbis minimális mennyiségben található benne. A tujon, mint pszichoaktív alkaloid volt az egyik oka a rendszeres abszintfogyasztók gyakori pszichiátriai megbetegedéseinek. A mai abszintokban meglévő csekély tujontartalom legfeljebb csak a fehér ürömfű keserű ízét adja az italnak.

Évek óta tartja magát a tequila vagy agávépálinka. A kék agávé párlatából készített mexikói eredetű égetett szesz ma is kedvelt divatital.
Emellett előszeretettel koktéloznak a fiatalok, nem számolva azzal, hogy az 5-600 forintos koktélokból kettőt-hármat ha elfogyasztanak, attól elég tisztességesen be lehet rúgni.
Aztán vannak olyan brutális keverékek, mint amikor vodkát szódásszifonba töltenek, amibe széndioxidot engednek, és attól sokkal intenzívebben szívódik föl a szesz, mintha tisztán innák. Kedvelt elegy az egy pint sörbe öntött egy deci ír whiskey, amit egyetlen húzással kell ledönteni, már csak a kivagyiság okán is.

- Ezek az extrém esetek, de ma már jóformán nem is tudnak úgy együtt lenni a fiatalok, hogy ne söröznének legalább.

- Ne legyünk álszerények: mi ugyanígy söröztünk a hétvégén, amit éppúgy letagadtunk otthon, mint a maiak, én legalábbis letagadtam. Nálunk is előfordultak elhajlások. Ezzel szemben ma egyre többen vannak az úgynevezett rohamivók, akik elmennek a buliba, és félórán belül pocsolyarészeg állapotba isszák magukat.

- Mi motiválja őket?

- Isznak egy-két pohárral, aminek különösebb hatását nem érzik, legfeljebb kicsit bekábulnak, majd továbbisznak a kontrollvesztéses állapotig. Akkor már úgymond itatja magát az alkohol, és a fiatal afféle minden mindegy állapotba kerül. Nem feltétlenül tudatos a lerészegedés. Ugyanakkor mára már divatossá is vált a hétvégi bulikon a mértéktelen alkoholfogyasztás.

- Milyen tünetek jelzik, hogy már nem elég házilag segíteni - friss levegőre vinni, meghánytatni - a részeget, hanem külső segítséget kell hívni?

- Ha valaki nem képes magát meghánytatni, hanem mások segítsége kell ehhez, az már nem jó jel. Összességében, ha a külső ingerekre nem megfelelően reagál az illető, vagy semmilyen választ nem ad, akkor már érdemes mentőt hívni.
A jogszabály szerint a 18 éven aluli páciens a kórházat egyedül nem hagyhatja el, ami azt jelenti, hogy az éjszaka beszállított fiatalkorú szüleit mindenképpen értesítenünk kell a reggeli kiengedés előtt, hogy fáradjanak be érte. Eztán már a szülőn múlik, hogy ejnye-bejnyével, nadrágszíjjal, esetleg egyhónapos bulitól való eltiltással bünteti-e csemetéje kilengését. Az iskola vagy munkahely felé semmilyen tájékoztatási kötelezettsége nincs az egészségügyi ellátórendszernek.

- Mondható, hogy egyre ifjabbak is kipróbálják az alkoholt, illetve rendszeres fogyasztókká válnak?

- Általában 14 éves kor fölött kerülnek be hozzánk a gyerekek, de előfordul, hogy ennél jóval fiatalabbak is alkoholmérgezést kapnak. Hozzáteszem, hogy ma egy 13 éves fiú simán lehet akár 180 centi magas, tehát nem feltétlenül kissrácként kell elképzelni egy hetedikes fiúcskát. Nagyon súlyos részegek általában a fiúk szoktak lenni. A lányok inkább csak úgy berúgnak, ami persze együtt járhat a bepisiléssel, bekakilással, maguk összehányásával, ami valljuk be, nem egy eurokomform megjelenés. Ma már nem csupán hétvégi vagy iskolaszüneti buli kapcsán találkozunk ezzel a jelenséggel, hanem normál iskolai nap délelőttjén is.

- Ha már valaki belecsúszott a részegségbe, hogyan tudja leginkább elviselhetővé tenni a másnaposságát?

- Száz százalékig biztos módszer nincs. Egyedül talán a dialízis kezelés lenne hatásos, ami kiszedi a káros anyagcsere-termékeket, de elég bizarr lenne, ha a fiatal úgy menne el bulizni, hogy egy dialízis-kanült visel valamelyik nagy vénájában, majd hajnalban elviteti magát a kezelésre. Visszatérve a másnaposságra: ez egy olyan betegség, ami elmúlik magától. Talán az apró kortyokban fogyasztott hidegvíz átsegítheti az illetőt a nehéz perceken. A "kutyaharapást szőrével" módszer, egy pohár sör ráivása a másnapra javíthat valamit a közérzeten, de nem feltétlenül tartom jó módszernek.

- Hogyan nevelhetők kulturált alkoholfogyasztóvá a gyerekek, fiatalok?

- Egy számukra is elfogadható értékrend kialakítása volna fontos, ami persze nem azt jelenti, hogy időnként bizonyos keretsértések ne férnének bele egy fiatal életébe. Ilyenek sokakkal, velünk is előfordultak, és nem jelentettek kaput az alkoholizmus felé. Az talán mindenki számára elfogadható, hogy ahhoz, hogy jól érezzék magukat, elég kevesebb alkoholt fogyasztaniuk. Részegen nem is lehet igazán csajozni vagy pasizni sem. Ha egy részeg lány odaokádik az imádott szépfiú vállgödrébe, az nem igazán étvágygerjesztő.

Szólj hozzá

alkohol abszint tequila zacher gábor toxikológus rohamivó agávépálinka