2011. ápr 13.

Prekurzorok, elődrogok - Hozott anyagból

írta: Janguli
Prekurzorok, elődrogok - Hozott anyagból

Barotányi Zoltán

Nemzetközi összefogással sikerült lefoglalni a minap tizenöt tonna ecetsav-anhidridet - a szlovénok ezt megelőzően csaknem száz tonnát zsákmányoltak. Jellemző, hogy az előzetes szakértői vélemények szerint ennyi cucc segítségével csaknem tíz tonna heroint lehetett volna előállítani. No, de mi a fene is az ecetsav-anhidrid, s mit kell tennünk kábítószer-prekurzornak nevezett rokonaival? Szerves vegyületek, gyógyszerhatóanyagok gyártásához rendre szükségeltetnek olyan, általában szintén szerves reagensek, melyek nélkülözhetetlenek a megfelelő szintézis kivitelezéséhez. Ezeket nevezzük prekurzornak, más néven elővegyületnek, s különleges fontosságot nyerhetnek, ha a segedelmükkel előállított hatóanyagról kiderül, hogy mondjuk durván addiktív, súlyosan pszichotrop hatású, s embertársaink köhögéscsillapítás vagy helyi érzéstelenítés helyett inkább rekreációs drognak használják.

Itt van például a szerencsétlen ecetsav-anhidrid: ék egyszerűségű vegyület, mely két ecetsav-molekulából készül vízelvonással. ... Régóta ismert és kedvelt kémiai reagens. Úgy a XIX. századtól segíti a vegyészeket, hogy ún. acetilcsoportot juttassanak szerves vegyületekbe, s ezzel egy új, a remények szerint jobb minőséget hozzanak létre. Így állították elő cellulózból a fotófilmek nyersanyagául szolgáló cellulóz-acetátot, szalicilsavból pedig az acetil-szalicilsavat, fantázianevén az aszpirint. 1874-ben azután egy brit vegyész, bizonyos Alder Wright úgy döntött, hogy az akkoriban már jól ismert, erős fájdalomcsillapítóként és rekreációs, ámde igen addiktív drogként is ismert morfiumot néhány óráig (és nem túl magas hőmérsékleten) együtt hevíti ecetsav-anhidriddel. Így sikerült előállítania a diacetil-morfint, mely hamarosan heroin fantázianéven futott be jelentős (hogy úgy mondjuk: drog)karriert: Albert Hoffman (a Bayer cég vegyésze) általi újraszintetizálása nyomán előbb évtizedeken át a patikákban mint hatékony köhögéscsillapító, később egészen más minőségben. A heroin nagyipari méretű előállításához továbbra is ecetsav-anhidridet használnak fel, éppen ezért komoly mennyiség kering a világban feketén, amit - a mostaniakhoz hasonló átmeneti sikerek ellenére - hasztalan próbálnak kontrollálni.

... Az anhidrid nincs is egyedül, elvégre számos társa akad - némelyiket közülük nem is csak a drognagyiparosok, hanem házilagos körülmények között pszichotrop anyagokat barkácsoló amatőrök, valamint a saját és mások "mulattatására" új anyagokat szintetizáló drogdizájnerek is kedvtelve használnak. A szintetikusan és természetes úton, a csikófarkfű (Ephedra) kivonatából előállítható és orrcsöppekben használt efedrinből egy egyszerű redukciós reakció nyomán például metamfetamint lehet előállítani.

Tovább...

 

Szólj hozzá

drog addiktológia addikció heroin drogok morfium efedrin függőségek metamfetamin prekurzorok ecetsav anhidrid elődrogok drogdizájnerek designer drogok dizájner drogok