2011. jún 27.

Think Health - Not Drugs - Kábítószer-ellenes Világnap

írta: Janguli
Think Health - Not Drugs - Kábítószer-ellenes Világnap

"A hagyományos drogpiacon elért eredményeket elhalványítja a tiltott szerekre hajazó szintetikus dizájner drogok divatossá válása" (Jurij Fedetov, UNODC)

Az ENSZ döntése alapján 1987 óta június 26-a a Kábítószer-ellenes Világnap. Az ENSZ idén aggodalmát fejezte ki, amiért egyre keresettebbek az ún. designer drogok, vagyis azok, amelyek a legtöbb országban még nem kerültek fel a tiltólistákra.

Az ENSZ-jelentés szerint a világon több 200 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket. Legnépszerűbbek a kannabisz-származékok (marihuána, hasis) és a kokain. Utóbbi iránt csökkent a kereslet, főként az Egyesült Államokban. A kannabisz származékai viszont töretlenül népszerűek. A marihuána elsősorban az amerikai földrészről és Afrikából kerül a drogpiacra, a hasis (kannabisz gyanta) előállítása viszont mindössze két országra: a Nyugat-Európát kiszolgáló Marokkóra, és a délkelet-ázsiai fogyasztókat ellátó Afganisztánra korlátozódik.

A fogyasztók száma: 200 millió felett

A World Drog Report 2011 jelentésből kiderül: tavaly mintegy 210 millióan fogyasztottak valamilyen tiltott szert, ami nem több, mint a korábbi években. Ám aggodalomra ad okot, hogy nőtt a kereslet a designer drogok - például a kannabiszhoz hasonló hatású Spice - iránt. Utóbbi szerek többsége a tiltólistán nem szerepel. A Spice-szal kapcsolatos szabályozás megalkotását nehezíti, hogy a készítők mindig változtatnak egy keveset az összetételen. Az ENSZ felhívja a figyelmet a köznyelvben "Magic"-nek vagy "Meow"-nak nevezett mefedron és a piperazin növekvő használatára is.

Az Arany Háromszög minden igényt kielégít

A dokumentum külön figyelmet szentel a délkelet-ázsiai térségnek, amellyel Fedotov szerint a hatóságok az utóbbi években nem foglalkoztak eleget. A növekvő ópiumtermesztés mellett e régióban virágzik az amfetamin és a heroin kereskedelme is, és Délkelet-Ázsia ismét a drogelosztás fő központjává válhat. Az Arany Háromszög (Laosz, Thaiföld, Mianmar) már nem csak az ópiumról szól, hanem egy olyan üzletről, amely a fogyasztók minden igényét kielégíti.

Egy talpra állt szenvedélybeteg története

Ezzel a címmel a Kábítószerellenes Világnap alkalmából új dokumentumfilm jelenik meg az interneten. A film azt mutatja be, hogyan segít egy magyar szenvedélybetegek alapította civil szervezetet az alkohol-, drog-, és egyéb függőségekkel küzdő fiataloknak. Az először a Kábítószer-ellenes világnapon látható film itt tekinthető meg. 

Drogellenes programok

A Kábítószer-ellenes Világnap és Kábítószer-ellenes Hét keretében hazánkban országosan rendezvényeket, konferenciákat, családi programokat szerveznek. 

Győrben június 30-án az érdeklődőket délután két órától zenés színházi- és sportprogramokkal várják. A győri WHO iroda munkatársai a dohányzásról való leszokáshoz adnak tanácsokat.

Az egri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) és az egal.hu a Szentivánéji álom Drogellenes Világnap alkalmából bográcsozós pikniket szervez, nyárson sütéssel, tűzugrással, tűzzsonglőrökkel és koncertekkel.

Szólj hozzá

ensz marihuána kokain spice hasis magic meow kannabisz arany háromszög mefedron designer drogok kábítószerellenes világnap world drog report dizájner drogok piperazin egy talpra állt szenvedélybeteg története