2011. aug 24.

Dizájner drogok az iskolákban

írta: Janguli
Dizájner drogok az iskolákban

Szakképző iskolákban, szakközépiskolákban gond nélkül be lehet szerezni az úgynevezett dizájner drogokat, amelyeket már nem csak partikon, hanem tanítási idő alatt is használnak a fiatalok - derül ki a pécsi Fact Intézet nemrégiben lezárult kutatásából, amely Dél-Magyarországon vizsgálta a drogtípus terjedését.

Az intézet a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön - Pécsett, Kaposváron, Szekszárdon, Szegeden és Gyulán - 60  mélyinterjút készített. Ilyesmi a dizájner drogok kapcsán még nem készült Magyarországon - mondta Tistyán László szociológus az MTI-nek.
   
A kutatás a fogyasztókra és a segítő szervezetekben dolgozókra irányult, de kérdeztek rendőröket és szórakozóhelyeken dolgozó biztonsági őröket is. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen a dizájner drogok, vagyis a kábítószerlistán szereplő, tiltott anyagok apró változtatásaival előállított szerek "terjedési sebessége", és az interjúalanyok hogyan észlelik a problémát.
   
A szociológus elmondta: a szerek legalitása és a hagyományos kábítószerekhez viszonyított alacsony ára miatt egyre fiatalabbak a droghasználók; tendencia, hogy az általános iskola utolsó éveiben megjelennek a dizájner drogok, és a középiskolába járók nagy hányada használja azokat.
   
A kutató hozzátette, egyelőre becsülni sem lehet a fogyasztók arányát. Annyi bizonyos, hogy az előző évekhez képest ugrásszerűen megnőtt a számuk. Az interjúkat idézve azt mondta: egy biztonsági őr szerint a diszkók egy jelentős részében a jelenlévők száz százaléka fogyasztja ezeket a szereket.
   
Az interjúk arra utalnak, hogy átrendeződik az elosztás is: a dílerek köre jelentősen bővült, kialakult a szokás, hogy az látott el egy társaságot, aki nyelvismeret birtokában tudott rendelni drogot külföldről interneten. A szociológus felhívta a figyelmet arra, hogy e körökben megjelent a "zárt körű prostitúció", azaz ha egy lánynak nincs pénze, a testével fizet a szerért.
   
A kutatás, amelynek megállapításait júliusban Pécsett ismertetik részletesen, rákérdezett a szerek hatására is; a válaszadók szerint egy-egy dizájner drog hatása rövidebb ideig tart, mint a hagyományos kábítószereké, ennél  fogva a fogyasztás intenzitása jóval nagyobb. Mihelyt elmúlik a szerek hatása, a fogyasztók azonnal ismét át akarják élni azt.
   
Tistyán László emlékeztetett: a dizájner drogok - köztük a sokáig legismertebb, január 1-től tiltólistára tett mefedron - tavaly nyáron terjedtek el robbanásszerűen Magyarországon. Ennek hátterében feltételezések szerint az áll, hogy Angliában felhalmozott készletek keletkeztek, de lehet, hogy ázsiai gyártók fedezték fel a bennük rejlő üzleti lehetőséget.
   
Jelenleg is legalább nyolcféle szer van a piacon, köztük több mefedron-módosítás. A szintetikus kábítószerek tiltólistára vétele lassan zajlik, szerek százai vannak tartalékban, amelyek a helyükbe tudnak lépni - mondta a Fact Intézet szociológusa.

DrogStop segélyvonal: 680 505 678

Szólj hozzá

ensz szociológia díler függőségek droghasználat mefedron dizájner drogok dizájner drog designer drug iskolai droghasználat