2011. aug 24.

Drasztikusan nő a dizájner drogok száma hazánkban

írta: Janguli
Drasztikusan nő a dizájner drogok száma hazánkban

A dizájner drogokat jórészt az ázsiai országokban állítják elő nagy tételben, de az utóbbi időben vélhetőleg Kelet-Európában is megkezdődött a gyártás. Az alapanyagot általában a gyógyszerkutatás melléktermékei adják, egy-egy új szer jellemzően 5-6 évig marad forgalomban. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a szabályozás reagáljon és betiltsák az anyagot.

Ujváry István hangsúlyozta: az új szerek hatásait általában alig tesztelték, így "a fogyasztók tudtukon kívül egy globális humánklinikai kísérlet alanyai". Úgy vélte, hogy a szakirodalom alapján valamennyire előrejelezhető, mi bukkan majd fel legközelebb a feketepiacon.

Fülöpné Csákó Ibolya, az ORFK Bűnügyi Osztályának munkatársa előadásában felidézte, hogy a mefedronról 2010 kora nyarán még úgy találták, nem szükséges a hatósági ellenőrzése, a következő egy-két hónapban azonban megugrottak a lefoglalások, így egy kockázatelemzést követően úgy döntöttek: indokolt a betiltása. Ez január 1-jétől hatályba is lépett. "Bár egyelőre korlátozott tudományos bizonyítékok állnak csak rendelkezésünkre, mivel a szernek nincs gyógyászati felhasználása, alkalmas függőség kialakítására, és egyéb egészségügyi kockázatai is vannak, úgy véltük, indokolt a tiltott listára vétel" - fejtette ki.

Csesztregi Tamásnak, a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) munkatársának elmondása szerint a mefedron Magyarországon tavaly nyáron bukkant fel, és e nyár végére a lefoglalások alapján már utol is érte az amfetamint. Ma a mefedron és az amfetamin a két legnagyobb mennyiségben lefoglalt drog a marihuánán kívül, emellett tovább növekszik a 2006-2007-ben megjelent szintetikus kannabinoidok előfordulása is.

Port Ágnes, a konferenciát szervező Nemzeti Drog Fókuszpont munkatársa az év elején végzett kutatásukról számolt be, melyben a tiltólistán még nem szereplő új szerek hazai online piacát vizsgálták. Beszámolója szerint a két legfontosabb értékesítési csatorna a netes apróhirdetés és az adott szer értékesítésére létrehozott külön weboldal volt. Utóbbiakból 19-et azonosítottak. Ezek a honlapok nagyon gyorsan változtak: volt olyan, amely a kutatás bő két hete alatt eltűnt, mások jelszóval védetté váltak időközben. A kínált szerek is gyorsan változtak - tette hozzá.

A felmérés szerint minden honlapon szerepelt a figyelmeztetés, hogy az anyagok emberi fogyasztásra nem alkalmasak, több oldal pedig kifejezetten elhatárolódott a január 1-jétől betiltott mefedrontól. A négy vizsgált terméket növényi tápsóként, oldószerként, aromákkal kezelt illatosítóként és relaxációs füstölőként hirdették.

Tistyán László, a Fact Intézet szociológusa előadásában figyelmeztetett arra, hogy a dizájner drogokról szóló nemzetközi online kutatásuk alapján egy franchise-hálózat van kialakulóban Európában Amsterdam-shop néven.

 

 

Szólj hozzá

függőség drog marihuána kati amfetamin füstölők függőségek mefedron kannabinoid kannabinoidok amsterdam shop designer drogok dizájner drogok dizájner drog új drogok