2011. máj 11.

Az evéskényszerben szenvedők függősége hasonló a drogosokéhoz

írta: Janguli
Az evéskényszerben szenvedők függősége hasonló a drogosokéhoz

A kényszeres evés az egyik leggyakoribb viselkedéses függőség. Az evésfüggők éppolyan szenvedéllyel kötődnek kedvenc ételeikhez, mint a drogfüggők a kokainhoz. A vágyott ennivalók megpillantása ugyanazon agyi központokat - például a jutalmazó rendszert - ingerli, mint a kábítószereké.

A leküzdhetetlen evéskényszer ugyanolyan idegrendszeri pályákon fut, mint a kábítószertől való függőség. Ashley N Gearhardt és kutatócsoportja (Yale Egyetem) mágneses rezonancia képalkotó eljárás (fMRI) használatával mérték bizonyos agyi központok aktivitását csokipuding, illetve íztelen kontroll folyadék megpillantásakor, majd ezek elfogyasztása közben.

A vizsgálatok igazolták: minél erősebb volt valakinél az evésfüggőség mértéke, annál fokozottabb volt a vonzó étel látása és fogyasztása által kiváltott idegrendszeri aktivitás az evéssel összefüggő idegrendszeri központokban. Ugyancsak kimutatták a fokozott aktivációt a kábítószer-függőségekkel kapcsolatos agyi területen, a jutalmazó központban.

Szólj hozzá

drog agy fmri pszichológia édesség agykutatás addikció kényszeres evés drogfüggőség függőségek jutalmazó központ viselkedéses függőségek evéskényszer jutalmazó rendszer képalkotó eljárások evésfüggőség kábítószer függőség