2011. okt 21.

Függőség fenyegeti a valóságshow-k résztvevőit?

írta: Janguli
Függőség fenyegeti a valóságshow-k résztvevőit?

Nem véletlenül nevezik luxusbörtönnek a ValóVilág-villát és az ÖsszeEsküvők Rezidenciáját. A be- majd kiköltözők, amikor visszatérnek a régi életükbe, hasonló problémákkal találják szembe magukat, mint a börtönből szabadultak, és majdnem olyan nehéz visszailleszkedniük a normális kerékvágásba. A jelenségről Hevesi Kriszta pszichológussal beszélgettünk. 

Hogy mit tehet egy valóságshow a szereplőivel, azt BB Évi esete bizonyítja a legjobban. Bár a kaposvári lány története meglehetősen szélsőséges példa, a szakember szerint szinte minden egykori játékosnak nagyon nehéz feldolgozni a megváltozott élethelyzetet.

„Az ÖsszeEsküvők szexuálpszichológusaként beleláthatok a Rezidencián lakó fiúk életébe. A srácok már most nagyon kivannak, ami érthető is. Elvágva a külvilágtól, kapcsolatok, barátok, mobiltelefon és az eddig megszokott dolgok nélkül telnek a napjaik, ami próbára teszi őket” – mondta Hevesi Kriszta.

„A szaknyelv ezt ingerdeprivációnak (ingerektől való megfosztottságnak) nevezi, és már most látszik, hogy ezt milyen eszközökkel próbálják enyhíteni. A saját bevallásuk szerint megnövekedett az alkoholfogyasztásuk, a dohányzók kétszer annyi cigarettát szívnak, mint eddig. Az egyik vőlegényjelölt napi negyvenszer is rágyújt”.

Hevesi Kriszta szerint a játékból kikerülőkre leginkább depresszió, szorongás (és ebből kifolyólag a szorongásoldókkal való visszaélés), szerhasználat és esetenként pánikbetegség várhat. Az érzékenyebb lelkű, esetleg stabil háttér nélküli valóságshow-szereplők nagyobb eséllyel betegszenek meg, hiszen kevésbé tudják feldolgozni a bezártságot, majd azt, hogy megváltozott körülöttük a külvilág.

Hevesi Kriszta elmondta, hogy a Rezidencia fiú lakóit személyesen ismeri, és már most félti Mariánt, akinek túlkapásai annak a következményei, hogy nem tudja kezelni szituációt.

„Marci tisztaszívű, jó ember, de látszik, hogy már most elkapta a gépszíj. Ebben a realitáson túli világban elveszítette a pszichés kontrollját. Az édesapja is elmondta, hogy nem érti a fia viselkedését, de látja, mennyit változott a fia, és nem jó irányba”.

A szakember azt is hozzátette: akik úgy költöznek be a luxusbörtönbe, hogy már kint megalapozták az életüket, tanultak, diplomát szereztek, mint például Peti, jobb eséllyel illeszkednek vissza a társadalomba.

Hír24

Szólj hozzá

függőség dohányzás luxusbörtön alkoholisták összeesküvők alkohol függőség való világ alekosz hevesi kriszta