2011. dec 15.

A női agyat jobban pusztítja az alkohol

írta: Janguli
A női agyat jobban pusztítja az alkohol

 

alcohol.jpgForrás: dailymail.co.uk 

Nagyivás és memóriaproblémák

A tizenévesek - különösen a lányok - esetében az alkalmankénti nagyivás súlyosan károsíthatja a hippokampuszt, vagyis az agy azon területét, amely a memórianyomok bevésésével és a térbeli tájékozódással is összefügg. A fiatal nők agya különösen érzékeny az alkohol okozta ártalmakra, mert korábban fejlődik, mint a férfiaké.

alcool brain.png

Kaliforniai kutatók kilencvenöt 16 és 19 év közötti fiatal agyát vizsgálták. Közülük 27 fiú és 13 lány nyilatkozott úgy, hogy alkalmanként többet iszik négy, illetve öt adag italnál - ez a mennyiség a nagyivás kritériuma nőknél, illetve férfiaknál. E fiatalokkal és 55 nem ivó társukkal (31 fiú, 24 lány) neuropszichológiai teszteket végeztettek el, miközben mágneses rezonanciás készülékkel - fMRI - vizsgálták agyuk aktivitását.

A térbeli feladatok megoldása közben az alkalmanként nagyivó lányok néhány agyterületén kisebb volt az aktivitás, mint a nem ivó lányoknál. Ez autóvezetés, sportolás vagy térképhasználat közben is nehézségeket okozhat.

A kutatást vezető Susan Tapert (Kaliforniai Egyetem) szerint az agyi aktivitásban talált eltérések más funkciókat is negatívan érintettek, így a koncentrációt és a rövid távú memóriát is. A fiatal férfiaknál nem tapasztaltak hasonló változást.

Női alkoholizmus - rapid változások az agyban

A női alkoholistáknál háromszor gyorsabban károsodik az agy hangulatot, impulzusokat és alvást kontrolláló szerotonin-rendszerének működése, mint a férfiaknál - állapították meg a svédországi Göteborgi Egyetem kutatói.

Elég volt 4 évnyi nagyivás (heti kb. 12 üveg bor), hogy a nők agyának szerotonin-funkciója 50%-kal csökkenjen. Férfiaknál ugyanilyen mértékű károsodást csak 12 évi alkoholizálás után tapasztaltak.

Kristina Berglund és csoportja 42 bevallottan alkoholfüggő embert és 28 kontrollszemélyt vizsgált; az alanyok egyharmada volt nő. Alkoholfüggő embereknél tehát jelentősen alacsonyabbak a szerotoninfunkciók, ami a hangulati életre rendkívül káros hatású lehet.

Szólj hozzá

agy fmri alkoholizmus szerotonin alkoholista alkoholisták női agy