2014. jún 13.

Elhunyt Alexander "Sasha" Shulgin

írta: Janguli
Elhunyt Alexander "Sasha" Shulgin

Sasha2.jpeg88 éves korában elhunyt Alexander Shulgin, "Dr. Ecstasy", az ecstasy és számos más drog feltalálója, aki önmagán kísérletezett.

Ujváry István: Alexander Shulgin és az MDMA

Az MDMA-t kémiai szakfolyóiratban először lengyel kutatók írták le 1960-ban, de a vegyülettel az amerikai hadsereg EA-1475 kódszámon már az 1950-es években végzett kísérleteket. A későbbiekben az MDMA és rokon pszichoaktív vegyületek alkalmazása űrhajósok tréningje során is felmerült.

Az anyag újbóli felfedezéséről szóló első nyilvános beszámoló 1972-ből való, amikor az USA Illinois államában több metamfetaminszerű hallucinogén anyagot találtak abúzusra használt porokban. Beható analitikai vizsgálatokkal sikerült megállapítani, hogy egyikük a ma MDMA-nak nevezett vegyület. Az anyag újszerű pszichoaktivitását azonban elsőként Alexander Shulgin és David Nichols 1978-as közleménye ismerteti részletesen.

Az ATS és egyéb pszichoaktív vegyületek gyógyszer-kémiájával immáron négy évtizede foglalkozó kaliforniai vegyész, az MDMA különleges hatásának egyik felfedezője, Alexander Shulgin önmagát – szerényen, a tényekhez ragaszkodva - az MDMA mostohaapjának tekinti.

Rövid életrajz

Alexander Shulgin elsősorban a szintetikus hallucinogénekkel végzett kutatásairól ismert. Az 1970-es években saját magán próbálta ki a metiléndioxi-metamfetamin (MDMA) nevű pszichoaktív szert, amely aztán ecstasy néven került be a köztudatba.

Shulgin a Harvard Egyetemen tanult szerves kémiát. Szolgált a második világháborúban, majd a Berkeley Egyetemen szerzett PhD-t biokémiából. Pályája korai szakaszában a Dow Chemical Company munkatársa volt, a vállalatnak dolgozva fedezte fel a világ első biológiailag lebomló rovarirtóját.

A pszichoaktív szerekkel való kísérletezést munkáján kívül végezte, találmányait magán, illetve barátai bevonásával tesztelte. 1965-ben eljött a Dow Chemical Companytől, egyetemeken kezdett tanítani. Elmondása szerint az 1960-as években több száz szert állított elő és próbált ki. 

 

Szólj hozzá

mdma ujváry istván alexander shulgin