2015. ápr 19.

Valóban pusztítja az alkohol az idegsejteket?

írta: Janguli
Valóban pusztítja az alkohol az idegsejteket?

nagyivas.jpg

Határozottan igen – állítja Mickäel Naassila, az Alkohol- és Gyógyszerfüggőség Csoport igazgatója (Picardie Egyetem). Először is: módosítja az idegsejtek felszínén található receptorok működését, megbontva az idegsejt és külső környezete közti forgalmat, aminek a vége a sejt halála is lehet. 

Ehhez járul még hozzá a belülről való támadás is. Az alkohol behatol a sejtekbe, növeli bennük az oxidatív stresszt, ami azt eredményezi, hogy lebomlanak különböző fontos proteinek és maga a DNS is. Végül, az alkohol gyulladáskeltő molekulák kiválasztását idézi elő, és ezek is hozzájárulnak a sejtelhaláshoz.

Nemcsak hogy több idegsejt hal el, de kevesebb is születik! Naassila és munkatársai kimutatták, hogy a binge drinking [nagyivás, sok alkohol fogyasztása rövid idő alatt] csökkenti a serdülők agyában a neurogenezist, vagyis az új idegsejtek keletkezését idegi őssejtekből.

Csökkenő agytérfogat

alkohol_hatasa_az_agyra.gif

Az idegsejtek fogyatkozásán túl, ritkulnak a köztük lévő összeköttetések is, és fokozatosan eltűnik az idegrostokat védő mielin. Ezek együttes hatásaként az agy térfogata jelentősen csökken az alkoholistáknál, és működései is károsodnak. Az alkohol hatása ugyanakkor erősen függ a dózistól, de attól is, mely életkorban fogyasztják. Kétszer, háromszor több neuront öl ki az alkohol a serdülő agyában, mint a felnőttében.

A magzatra gyakorolt hatással kapcsolatban Mickäel Naassila megemlíti, hogy a magzati alkoholszindróma a nem genetikai mentális hendikep-okok közül a legelső.

Forrás: Science et Vie, 2015. április, Ford.: Jakabffy Éva

Szólj hozzá

alkohol alkoholisták alkoholfüggőség sejtelhalás