2015. okt 27.

Valóban létezik sajtfüggőség?

írta: Janguli
Valóban létezik sajtfüggőség?

Rossz a sajt sajtója

Az utóbbi hetekben a médiát elárasztották az azzal kapcsolatos hírek, hogy a sajt éppúgy függővé tehet, mint a kokain.

A valóság azonban az, hogy a hírek által hivatkozott kutatás nem mutatta ki, hogy a sajtnak függőséget okozó tulajdonságai lennének! 

Az egyik kutatást a Michigan Egyetemen végezték. Ebben a résztvevők 35 ételt rangsoroltak aszerint, mennyire "addiktívak". A lista tetején a pizza, majd a csoki és a chips végeztek. A kutatók a válaszok alapján, statisztikai elemzéssel arra következtettek, hogy az emberek legkevésbé a feldolgozott, zsíros és cukros ételeknek tudnak ellenállni, amelyeknek magas a glikémiás indexük. A kutatást vezető Erica Orenstein és munkatársai a hírek miatt magyarázkodásra kényszerültek: a sajt önmagában messze nem okoz annyi problémát, mint az első három helyezett.

cheesepizza.jpeg
"A sajt olyan, mint a krekk" és hasonló híradások előszeretettel hivatkoznak a bestseller-író amerikai orvosra, Neal Barnardra is, aki szerint 

a kazomorfin kötődik az agy opiátreceptoraihoz, ezáltal nyugtató hatású, akárcsak a morfium és a heroin. Mivel a sajt feldolgozás után kerül az asztalunkra, így ez a kazomorfin hihetetlenül koncentrált forrása. A sajt a tejtermékek krekkje.

neal_barnard_sajt.jpgNeal Barnard

Egyre több a bizonyíték ugyanakkor, hogy a kazomorfin-hatás erősen eltúlzott. Az EFSA több kutatás eredményeit összegző tanulmánya szerint az opioid-szerű hatások csak akkor lépnek fel, amikor a kazomorfint közvetlenül injektálják az agyba. A tejtermékek fogyasztásakor nem.

A kazomorfinok igen érzékenyek a hidrolízisre, amelynek során a kémiai kötéseket vízmolekulák hasítják fel. Ezért nem jutnak át eredeti formájukban a vér-agy gáton, s így nem is tudnak kötődni az agy opioid receptoraihoz. De ha kötődnének is, a krekk-hasonlat akkor is erősen sántítana, lévén hogy a krekk nem opioid.

A legnagyobb félreértés azonban a függőség fogalmával kapcsolatos. Ez a krónikus agyi betegség olyan erős sóvárgással jár adott kémiai anyag vagy viselkedés iránt, hogy az illető nem, vagy igen nehezen képes lejönni az anyagról / leállni káros szokásával. Ha ebben akadályozzák, kínzó megvonási tünetei támadnak, melyek megszüntetéséért szinte bármire képes. Kiválthatnak a sajtok hasonló hatásokat? Olyan mértékben, mint a kokain (vagy éppen az ópium), a legritkább esetben.

Fordította és szerkesztette: Jakabffy Éva

Forrás: http://www.huffingtonpost.com/ 

Szólj hozzá

opiátok kazomorfin sajtfüggőség