2011. aug 25.

Terjednek a randidrogok

írta: Janguli
Terjednek a randidrogok

Egyre nagyobb teret nyernek az úgynevezett randidrogok - figyelmeztetett az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervezete (INCB).

Az INCB tavalyi évről szóló jelentése szerint gyorsan terjedő jelenség a szexuális erőszak szándékával elkövetett kábítószer-visszaélés. A tettesek e célra gyakran a nemzetközi kábítószer-ellenes egyezményekben nem szereplő vagy még nem teljesen ellenőrzés alatt álló szereket - ún. dizájner drogokat használnak.
   
A sokszor színtelen, szagtalan, jellegtelen ízű anyagokat általában az áldozatok ételébe vagy italába keverik anélkül, hogy azok észrevennék. Hatásukra az áldozatok elveszíthetik az uralmat tetteik felett. Rávehetők arra, hogy - látszólag önként - kiadják bankkártyájuk adatait, vásároljanak a bankkártyájukkal, átadják a gépkocsijukat, vagy nemi erőszak áldozatává is válhatnak.

 

Korábban a benzodiazepinek, azok közül is a Rohypnol néven fogalomba hozott flunitrazepam nevű anyag voltak a leginkább elterjedt randidrogok. A Rohypnollal való visszaéléseket jelentős mértékben visszaszorították, de helyette a bűnözők egyre gyakrabban alkalmaznak más anyagokat, olyanokat, amelyekhez könnyebb hozzájutni. Ilyen például a 2001 óta a nemzetközi kábítószer-ellenes egyezményekben szereplő, de az ENSZ-tagállamok mintegy felében ma sem hatékonyan ellenőrzött gamma hidroxi-butirát (GHB), vagy az egyezményekben nem szereplő ketamin.
   
"Meg kell tanítani az embereket, hogy legyenek gyanakvóak" bizonyos helyzetekben, például ha emlékezetkiesést tapasztalnak - mutatott rá Sevil Atasoy, az INCB elnöke. "Gyanú esetén tanácsos vizeletmintát venni és megvizsgáltatni, mert a nemi erőszak ilyen helyzetben máshogy nem bizonyítható". Az erőszak megtörténhet nyilvános helyeken, bárokban, szórakozóhelyeken, de magánlakásokban is - figyelmeztet az INCB.
   
A testület arra hívja fel a gyógyszeripart, hogy dolgozzon ki biztonsági intézkedéseket, például eljárásokat a szóban forgó anyagok ízesítésére.
   
Növekvő gond a receptre kapható drogokkal való visszaélés is. Ezen a téren az INCB azt javasolja  a kormányoknak, hogy tiltsák be vagy korlátozzák a nemzetközileg ellenőrzött szereknek az internetes "gyógyszertárakban" és telefonos gyógyszerrendelő szolgálatokon keresztül való árusítását.
   
Egyes kábítószerek, így a marihuána, az amfetamin és az ecstasy (MDMA) használata egyes európai országokban stagnál vagy csökken. Ugyanakkor például Spanyolországban, Dániában és bizonyos mértékig Nagy-Britanniában is egyes kábítószer-élvezők az amfetamin és az ecstasy helyett a kokainra térnek át.
   
A jelentés kitér arra is, hogy a kokaint egyre gyakrabban Kelet-Európán át csempészik Dél-Amerikából Nyugat-Európába, s hogy a kelet-európai országokban tovább nőtt az ópium-származékok, köztük a heroin illegális kereskedelme.

Szólj hozzá

bűnözés ensz marihuána ecstasy ópium kokain nemi erőszak visszaélés heroin legális ghb ketamin amfetamin mdma dizájner drog designer drug randidrogok internetes gyógyszertárak benzodiazepinek incb