2011. sze 18.

Adrenalinfüggők - autószörf

írta: Janguli
Adrenalinfüggők - autószörf

Úgy tűnik, sok fiatal szerint nincs unalmasabb a mindennapi életnél. Nekik izgalmasabb világ kell, és már nem is csak virtuálisan, a számítógépek vagy az elektronikus játékkonzolok monitorjai előtt. Igazi veszélyre, igazi adrenalinbombára vágynak. Ráadásul a legális "hősködés", mint a falmászás, a siklóernyőzés, a bungee jumping már nem olyan trendi, egy igazi menő ma olyan veszélyt keres, amiben benne van az is, hogy esetleg menekülni kell a zsaruk elől, ami csak fokozza a tétet.

A veszélykeresők 10 éve az utcai gyorsulási versenyekkel kezdték, egyik piros lámpától a másikig. Később külvárosi, lezárt utakon már komoly pénzre ment a veszélyes lóerőpárbaj, amit kergetőzés követett a szabálytalankodókat begyűjteni kívánó rendőrautók legénységével. Amióta a gyorsulási versenyeknek már hivatalos szakága is van, a veszélykeresőknek ez nem pálya. Városi legendák terjednek a metróalagútban rendezett futóversenyekről, a többsávos úton, a kocsik között átcikázó bajnokok viadaláról. Hídmászásokról, hídról ugrálásról, építési területeken folyó titkos akadályversenyekről. Az ötleteket általában filmekből veszik, a filmesek viszont az utcáról, és ezzel tulajdonképpen bezárult a kör. Ám a filmes trükkök nem igazán valósíthatók meg a terepen.Amikor bemutatták a Yamakasi című vígjáték falakon átmászó, mindenen átugráló tinijeit, az őket utánzó fiatalok elfelejtették, hogy először is, a színészek mind képzett akrobaták, kaszkadőrök voltak, ráadásul a képek fele számítógépes grafika. Így akik megpróbálták lekoppintani a mutatványokat, csúnyán ráfáztak: a film vetítése után tizenéves srácok tucatjait kellett kórházba vinni törésekkel.

A legújabb hóbort, az autószörf egy amerikai dokumentumfilmhez köthető. Tévések készítettek filmösszeállítást extrém szabálysértésekről, közlekedési rendőrök közreműködésével. Ebben a filmben volt látható egy száguldó autó tetején egyensúlyozó srác. A felvétel felkerült egy videómegosztó portálra, és egy hónapon belül több ezer utánzója akadt az életveszélyes mutatványnak. A képeket megnéző fiatalok pontozással döntik el, ki a legjobb szörfös. Számít az idő, a sebesség, illetve, hogy bemutatnak-e pár kunsztot is.

A zsaruk keményen büntetik a nyakon csípett szörfösöket, akik nemcsak magukat veszélyeztetik: sérült már meg a mutatványt bámuló néző, és vétlen autós is ment fának, amikor a szembejövő kocsin tornázó fiúra fókuszált. A mánia hozzánk is elért, már áldozata is van, és csak reménykedhetünk, hogy előbb-utóbb ez az őrültség is kimegy a divatból.

Végh Attila

Szólj hozzá

függőség yamakasi gyorsulási verseny adrenalin függőség autószörf veszélykeresés car surfing ghost riding hood surfing