2011. okt 24.

Újdonságok: ételfüggőség, diéta, fogyókúra

írta: Janguli
Újdonságok: ételfüggőség, diéta, fogyókúra

A bőségszaruételfüggőség újdonságok diéta fogyókúra

a jólét, a termékenység és a szerencse jelképe. A görög mitológiában a Zeuszt szoptató Amaletheia kecske szarvából vagy Akhelóosz folyamisten aranygyümölccsel töltött szarvából ered. Bármit is kérjünk tőle, bőséggel fog jutni.

Úgy tűnik, az élelmiszer-áruházak bőségszaruja hozzájárulhat az elhízáshoz vagy hátráltathatja a fogyást. Azok az emberek is mitológiainak, maradinak tűnnek néha, akik azt mondják, minek ez a mértéktelen kínálat - márpedig egyes szakértők szerint ez a kínálat valóban kábítószerként hathat, legalább is a jóllakottság érzés területén.

Éppen olyan, mint a drogok

A szakemberek előtt már ismert, hogy egyes ételek, sőt maga az evés is olyan agyi kémiai folyamatokat indít be, melyek hasonlóak a drogfüggőség vagy drogmegvonás alatt kialakuló változásokéval. Sőt a tolerancia kialakulása, a hozzászokás is mindkét esetben megfigyelhető.

"Ételmegszállottság" hipotézis

Rendszeres menü: kisebb az elhízás kockázata, a fogyókúra pedig könnyebben megy

Számtalan tanulmány felfigyelt arra, hogy az emberek jelentős részénél csökken egy étel utáni igény és étvágy, ha azt rendszeresen fogyasztják. Már rövid távon megfigyelhető a hozzászokás eredménye: csökken a kalóriabevitel. Így kisebb az elhízás kockázata, valamint a fogyókúra sem megerőltető.

Megfordítva: ha minduntalan új ételeket fogyasztunk, nem alakul ki a hozzászokás, a kalória bevitel pedig növekedik. Az "ételmegszállottság" elve szerint az emberek egy része hajlamos túlenni magát, hiszen több ételt kell fogyasztania a kielégítettség érzés eléréséhez, mintha rendszeres menüt követne.


Trükkös kísérlet bizonyította az ételfüggőség hipotézist

Egy ravaszul megszerkesztett kísérlet segítségével, úgy tűnik, sikerült alátámasztani az ételfüggőség hipotézisét. Átlagos és elhízott testalkatú hölgyek kisebb csoportjainak különböző feladatokat kellett elvégezniük, a feladat jutalma pedig egy tál sajtos makaróni volt. Annyi sajtos makaróniért dolgozhattak meg, amennyiért csak akartak. Egyes csapatok csak hetente versenyezhettek az ételért, míg más csapatok öt napig egyhuzamban makaróniért küzdhettek.
A hetente versenyző csapat kalória bevitele 30 kilokalóriával növekedett napokra bontva, az öt napig folyamatosan versenyző csoport kalóriabevitele viszont 100 kilokalóriával csökkent naponta.
Mindez alátámasztja a kutatók szerint az ételhez való hozzászokás kalóriacsökkentő hatását.
Elhízott és átlagos testalkatú hölgyek között nem volt különbség az eredményeket illetően.

Ha fogyni akarunk, állítsunk össze rendszeres menüt!
Az ételfüggőség hipotézist a szakemberek az elhízás / fogyás puzzle új, fontos darabjának tartják. Javaslataik szerint:

- Ne vigyük túlzásba a menü változatosságát!

- Jegyezzük meg, hogy milyen ételeket ettünk, diétás menünket állítsuk össze rendszeresen ismétlődő fogásokból!

- Az általános igazság ezután is él: a változatos étkezés fontos, de jelentse ez inkább azt, hogy az összeállított menüben szerepel a szervezet számára az összes fontos tápanyag!
 
Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelentetett tanulmány szerzői szerint érdemes lenne mindezeket a tapasztalatokat megosztani az iskolai menzák vezetőivel: a túl nagy változatosság talán mégsem olyan nagy előny, főként ha a temérdek elhízott gyermekre gondolunk.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy az egyoldalú táplálkozásnak éppen ellentétes hatása van az ételfüggőség hipotézisben levezetett eredményekkel. Létezik az elhízásnak egy kevésbé ismert változata, a szegénységi elhízás. Akik nem engedhetik meg maguknak a változatos és minden igényt kielégítő étkezést, és gyakran olcsó krumplira, tésztára szorítkoznak megindul az elhízás folyamata, annak ellenére, hogy kevesebbet fordítanak ételekre, mint akár a sovány emberek.
 

FitWay.hu

Szólj hozzá

függőség újdonság fogyás diétás étrend hatékony fogyókúra ételfüggőség diéta fogyókúra fogyókúra étrend