2012. jan 16.

Sokkoló arcképek: segíthetnek leszokni a dohányzásról

írta: Janguli
Sokkoló arcképek: segíthetnek leszokni a dohányzásról

Hatékony módszernek bizonyult a dohányzásról való leszoktatásban a modern arcrekonstrukciós technika. Ennek segítségével a közép-angliai Staffordshire-i Egyetem kutatói 18-34 éves, dohányos nőket sokkoltak cigarettázástól megöregedett arcképükkel.

dohanyzas_arc.jpgA vizsgálatban részt vevő nőket annyira megrázta lehetséges jövőbeli tükörképük látványa, hogy kétharmaduk döntött úgy, azonnal felhagy a dohányzással. Az arcrekonstrukciós technika azt mutatja meg,miként változik az arc az idő előrehaladtával, ha nem hagyunk fel a dohányzással avagy ha végleg letesszük a cigarettát.

A nőket általában véve nagyon aggasztotta, ahogy az idő múlása meglátszódott az arcukon, de különösen a cigarettázásnak a bőrükre gyakorolt, jól látható nyomaitól borultak ki - mondta Sarag Grogan egészségpszichológus, a program vezetője. Sokan közülük valódi fizikai sokkot éltek át és émelygésről számoltak be, amikor meglátták, milyenek lesznek, ha nem szoknak le a cigarettázásról. A látottak hatására óriási ösztönző erőt éreztek magukban és sokan közülük aktív lépésekre szánták el magukatEz az első alkalom, hogy ilyen csúcstechnológiát alkalmazó arcrekonstrukciós szoftvert tesztelünk egy kutatás során, és reméljük, hogy eredményeink a gyakorlatban is hasznot hoznak majd a különböző leszokást segítő szolgáltatások számára.

 

Szólj hozzá

dohányzás leszokás leszokás a dohányzásról arcrekonstrukciós technika