2011. jún 23.

Új függőségek: Facebook, mobil, információ

írta: Janguli
Új függőségek: Facebook, mobil, információ

A kábítószer-függőségről való leszokáshoz hasonló megvonási tünetek alakulhatnak ki a Facebook-generáció tagjainál, ha akár csak egyetlen napra is megfosztják őket az internet, a mobil, a televízió és a rádió használatától.

Az Unplugged (Kihúzva) nemzetközi vizsgálatban 12 egyetem vett részt. Az önkéntes hallgatók egy egész napot töltöttek el internet, mobiltelefon, iPod, televízió, rádió és újságok nélkül. Csupán vonalas telefon és a könyv volt elérhető számukra. Hogy mit éreznek, arról naplót kellett írniuk.

Új kórkép: "információmegvonási rendellenesség"

Néhányan olyan tüneteket produkáltak, mint amilyenek a dohányzásról vagy a drogokról való leszokáskor alakulnak ki. Mások úgy érezték, mintha drasztikus diétába kezdtek volna. "Nemcsak pszichés, hanem testi tüneteket is tapasztaltunk. A résztvevők nyugtalanságról számoltak be, sokszor önkéntelenül a nem létező mobiltelefonjuk után nyúltak" - számolt be Roman Gerodimos (Bournemouthi Egyetem). Az alanyok szorongás- és elzártság-érzésről számoltak be. Voltak pozitív hatások is: egyesek 'túlélési stratégiaként' sétálni indultak, vagy meglátogatták a barátaikat.

A többségnek, a mobiltelefonon és a Facebookon túl, a zene hiányzott leginkább. Zavarónak és kellemetlennek érezték a csendet. Ám ahogy hozzászoktak, egyre több mindent kezdtek el felfedezni maguk körül, a madárcsicsergéstől a szomszédok beszélgetéséig. Végül is, a legtöbben először szenvedtek a megvonási tünetektől, de aztán túlélési stratégiák révén úrrá lettek rajtuk.

Szólj hozzá

megvonási tünetek szorongás unplugged leszokás viselkedéses függőségek facebook függőség túlélési stratégiák mobilfüggőség információ függőség