2011. júl 24.

A cukor az új nikotin

írta: Janguli
A cukor az új nikotin

A tudomány igazolja, amit a kényszeres túlevők már régóta gyanítottak: a cukor addiktív. Sőt, az édesítőszerek is ugyanazokat a kémiai változásokat indítják be az agyban, mint a kokain vagy a heroin a kábítószerfüggők esetében.

Bat Hoebel pszichológus (Princeton Egyetem) bizonyítékai arra utalnak, hogy a cukor kényszeres túlfogyasztása a kábítószerekhez hasonló hatást gyakorol az agyra.
„Cukros víz nagy mennyiségének megivása éhgyomorra viselkedésbeli változásokat és akár neurokémiai változásokat is okozhat az agyban, amely hasonlít azokhoz a változásokhoz, amikor emberek vagy állatok kábítószert fogyasztanak. Ezek az állatok elvonási tüneteket mutatnak, sőt, hosszú távú hatásokat, amelyek a sóvárgásra (craving) hasonlítanak.

Dr. Louis Aronne, az Átfogó Súlykontroll Program igazgatója (New-York Presbiterian Kórház/Weill Cornell Egészségügyi Központ) hozzátette: „A kérdés az volt, hogy ez csupán egy viselkedési dolog vagy egy metabolikus kémiai változás; és az ilyen bizonyíték azt az elképzelést támasztja alá, hogy valamilyen kémiai folyamatról lehet szó.”

A „cukor-addikció” később akár az alkohol és egyéb drogok használatához is vezethet. Az addikció jellemzői az Amerikai Pszichiátriai Társaság szerint többek között a nagy mennyiségek fogyasztása, az elvonási tünetek és a sóvárgás.

Az új kutatás során patkányoktól napi 12 órán át megvonták az eledelt, majd ételt és cukrot (25 százalék glukóz és 10 százalék szukróz – mint egy üdítőitalban) kaptak 12 órán át 3-4 héten keresztül. A nagy mennyiségek fogyasztása minden alkalommal a dopamin agyi hírvivő rohamszerű kibocsátását okozta az agy jutalmazó központjában, a nucleus accumbensben. Ismeretes, hogy az agy ezen részében a kábítószerek is növelik a dopamin szintjét.

Ám nem csak a cukor okozta ezt a hatást, hanem a cukor és a megvonás, illetve elérhetőség váltakozásának kombinációja. Három héttel később a patkányok megvonási tüneteket mutattak, hasonlóan azokhoz az emberekhez, akik abbahagyják a dohányzást, az alkoholfogyasztást vagy valamely drog használatát. A tudósok az állatoknál megvonási tüneteket: szorongást, depressziót és a dopamin csökkent szintjét figyelték meg. A patkányokat absztinencia hosszabb szakaszai sem „gyógyították meg”. Helyette hosszú távú hatások léptek fel: például ha nem állt rendelkezésükre cukor, hanem éppen az alkohol volt elérhető, akkor abból többet ittak.

A kutatók szerint ezek az agyi változások olyan étkezési zavarban szenvedő emberekben is előfordulnak, mint a bulimia. „Egyesek szerint könnyű lefogyni – csak nem kell annyit enni. Erre én azt válaszolom, hogy a globális felmelegedés megelőzésének egyik hatékony módja, ha az ember kevesebbet lélegzik, így kevesebb széndioxidot termel. Egyértelmű, hogy ez abszurd. Nem vagyunk képesek megtenni, mert kellemetlen - nyilatkozta Aronne -. Az evéssel ugyanez a helyzet. A hízást okozó ételek hatnak azokra a mechanizmusokra, amelyek csökkentik a teltségérzetet. Így kényszert érzünk arra, hogy visszamenjünk és megegyük a cukrot – ez az elhízáshoz vezető ördögi kör.”

Forrás: Medipress

Szólj hozzá

agy alkohol depresszió megvonási tünetek bulimia sóvárgás nikotin cukor dopamin agykutatás édesítőszer cukorfüggőség jutalmazó központ nikotinfüggőség evéskényszer nucleus accumbens hírvivő evésfüggőség