2011. aug 28.

Paradox intenciók 1. - Hogyan legyünk alkoholisták?

írta: Janguli
Paradox intenciók 1. - Hogyan legyünk alkoholisták?

Kis borbédekker laikusoknak

Tompa Imre, Jaffa Kiadó

A Hogyan legyünk alkoholisták? laza és csapongó antológia, az ezredforduló óta borújságírással foglalkozó szerző írásaiból válogatott gyűjtemény. Tompa Imre szerint a bor nem önmagában érdekes igazán, hanem kultúrájával, mindazokkal a történetekkel és tudnivalókkal együtt, amelyek a borok körül születtek és születnek a mai napig. Szövegei nem puszta borleírások, hanem sok-sok utazás, tapasztalás és kóstolás nyomán papírra vetett üdítő történetek hazai tájakról és a világ számos borvidékéről.

"Annyi jó borkönyv van, mint égen a csillag, de zömük szakmázik, marha nagy, színes és drága vagy uncsi. Hátha van értelme egy olyasmi kötetnek, mely a laikusnak igyekszik segíteni, és azon van, hogy ezt ne unalmasan tegye."

Tompa Imre (1957) újságíró, tanár és politológus. Úgy tíz éve tűnt fel neki, hogy a borok az árnyalatokról szólnak, s ezután szaktanfolyamokon kóstolóvá képezte magát. Imádja a munkáját, melyet az egyik legjobb munkának tart, bár néha restelli, hogy még fizetnek is neki azért, hogy a világ legszebb tájain a legjobb borokat kóstolja érdekes emberek társaságában.

Kapcsolódó weboldal: http://www.libri.hu/konyv/hogyan-legyunk-alkoholistak.html?p_id=5728

Előre leszögezem: a címben feltett kérdésre nem fogunk választ kapni. Ellenben könnyedén, ámde mégis tartalmasan mélyre merülhetünk e könyvvel a borok világába. Amennyiben valakinek mondanak valamit, és netalántán érdeklődik is a zárójeles kifejezések után (Szepsy, szamorodni, kadarka, tannin, cuvée, glicerin, reduktív, Villány, furmint stb.), annak úgymond kötelező, ám akit ez nem mozgat, az meg se próbálkozzon vele.

 

Szólj hozzá

függőség kadarka furmint glicerin villány cuvée reduktív szamorodni szepsy tannin alkoholizmus borok tompa imre függőségek paradox intenció alkohol függőség borújságírás