2017. jan 28.

Dizájnerem (magyar nyelvű trailer, angol felirattal)

írta: Janguli
Dizájnerem (magyar nyelvű trailer, angol felirattal)

Január 26-tól a mozikban is látható a dizájner drogokról szóló dokumentumfilm

Geri súlyos kábítószerfüggő, dizájnerdrogokat használ intravénásan. Két flash között aktív társadalmi életet él Budapest utcáin, egy olyan szubkultúrában, amelybe a „normális”emberek nem láthatnak bele. Egy fűtetlen foglaltházban télen annyira megbetegedett, hogy kómába esett, és amputálni kellett a tüdeje egy részét. Amint felgyógyult, újra drogozni kezdett – pedig tudja, hogy ha így folytatja, nemsokára meghal. A film ebben az időszakban kezdte követni Geri életét, a drogokkal, a leszokással való küzdelmét. Vajon sikerül életben maradnia?

A filmet a Cirkó Gejzír, a Toldi és a Művész mozikban vetítik.

 

Tovább Szólj hozzá

függőség függőségek drogos film dizájner drogok dizájner drog

2016. feb 12.

Szerelemkísérlet

írta: Janguli
Szerelemkísérlet

Mandy Len Catron írónő esete

Vissza tudunk emlékezni, hogyan is lettünk szerelmesek valakibe? Nehéz megragadni a pillanatot. Talán több minden is történik odabent, mire elérkezünk a szerelem bizonyosságához. Amelyet sokszor azonnal követnek a kételyek.

Hiszen nem feltétlenül akartuk ezt az érzést. Az is lehet, hogy szinte minden ellene szól. Nem ilyennek képzeltük azt, akibe majd egyszer beleszeretünk. Lehet, hogy messze nem felel meg szépségideálunknak, s ami még inkább zavar, jóságideálunknak sem. Az is lehet, hogy a vele való kapcsolattal kockára tesszük jó hírünket, házasságunkat, családunk jövőjét. Botrány, kirekesztettség lehet osztályrészünk. Amint ez világossá válik, úgy döntünk, mégsem akarunk szerelmesek lenni. Mi több, nem is vagyunk azok. Tévedés ...

Tovább Szólj hozzá

szerelemfüggőség szerelem függőség

2015. nov 11.

A rendőr kleptomániás cicája

írta: Janguli
A rendőr kleptomániás cicája

Egyszer egy tasak marihuanát is hozott


portlandi_cica3.jpgDave Kempas portlandi rendőr arra lett figyelmes, hogy minden áldott nap ismeretlen tárgyakra bukkan a kertjében. Zoknik, műanyag poharak, miniatűr lovacskák, plüssállatok és mindenféle kacat, amit csak el lehet képzelni.

portlandi_cica.jpg

portlandi_cica_jatekok.jpgA Kleptokitty különösen vonzódik a játékokhoz, kedvencei a lovacskák

A rendőr nem értette a dolgot, ezért megfigyelő kamerát szerelt fel, hogy megtudja, mi áll a háttérben. Így bukott le Tigris névre hallgató cicája: éjjelente felfedezőtúrára indul, és rendszeresen valamilyen lopott csecsebecsével érkezik haza. Egyszer egy zacskó marihuánát is hozott, amiből rendőrségi ügy lett.

portlandi_cica2.jpgA "Kleptokitty" becenevet kapott cicának a szomszédok csináltak egy rajongói oldalt Facebookon, itt mindenki jelezheti, ha ...

Tovább Szólj hozzá

marihuána kleptománia

2015. okt 27.

Valóban létezik sajtfüggőség?

írta: Janguli
Valóban létezik sajtfüggőség?

Rossz a sajt sajtója

Az utóbbi hetekben a médiát elárasztották az azzal kapcsolatos hírek, hogy a sajt éppúgy függővé tehet, mint a kokain.

A valóság azonban az, hogy a hírek által hivatkozott kutatás nem mutatta ki, hogy a sajtnak függőséget okozó tulajdonságai lennének! 

Az egyik kutatást a Michigan Egyetemen végezték. Ebben a résztvevők 35 ételt rangsoroltak aszerint, mennyire "addiktívak". A lista tetején a pizza, majd a csoki és a chips végeztek. A kutatók a válaszok alapján, statisztikai elemzéssel arra következtettek, hogy az emberek legkevésbé a feldolgozott, zsíros és cukros ételeknek tudnak ellenállni, amelyeknek magas a glikémiás indexük. A kutatást vezető  Erica Orenstein és munkatársai  a hírek miatt magyarázkodásra ...

Tovább Szólj hozzá

opiátok kazomorfin sajtfüggőség

2015. sze 16.

Megtalálták az alkoholfüggőség kialakulásáért felelős idegsejteket

írta: Janguli
Megtalálták az alkoholfüggőség kialakulásáért felelős idegsejteket

Texasi agykutatók frissen publikált tanulmánya  szerint az alkohol fizikai szinten képes megváltoztatni bizonyos idegsejtek felépítését, ami magyarázat lehet arra, hogyan lesz egy alkalmi ivóból alkoholista.

alcohol-and-the-brain.jpg
Jun Wang, PhD (Texas A&M College of Medicine), a Journal of Neuroscience-ben publikált  közlemény első szerzője szerint annak ellenére, hogy az alkoholizmus rendkívül gyakori függőség, kialakulását még nem igazán értjük.

A mostani vizsgálat valamivel közelebb hozta az alkoholbetegség megértését. A kutatók állatmodell segítségével megállapították, hogy az alkohol módosítja a közepes nagyságú tüskés idegsejtek szerkezetét – ez az idegsejttípus a leggyakoribb az ún. striatum (csíkolt test) nevű agyterületen. Az ...

Tovább Szólj hozzá

alkohol alkoholizmus dopamin alkoholisták alkoholfüggőség striatum D1-receptorok

2015. ápr 19.

Valóban pusztítja az alkohol az idegsejteket?

írta: Janguli
Valóban pusztítja az alkohol az idegsejteket?

nagyivas.jpg

Határozottan igen – állítja Mickäel Naassila, az Alkohol- és Gyógyszerfüggőség Csoport igazgatója (Picardie Egyetem). Először is: módosítja az idegsejtek felszínén található receptorok működését, megbontva az idegsejt és külső környezete közti forgalmat, aminek a vége a sejt halála is lehet. 

Ehhez járul még hozzá a belülről való támadás is. Az alkohol behatol a sejtekbe, növeli bennük az oxidatív stresszt, ami azt eredményezi, hogy lebomlanak különböző fontos proteinek és maga a DNS is. Végül, az alkohol gyulladáskeltő molekulák kiválasztását idézi elő, és ezek is hozzájárulnak a sejtelhaláshoz.

Nemcsak hogy több idegsejt hal el, de kevesebb is születik! Naassila és munkatársai kimutatták, hogy a binge ...

Tovább Szólj hozzá

alkohol alkoholisták alkoholfüggőség sejtelhalás

2014. jún 13.

Elhunyt Alexander "Sasha" Shulgin

írta: Janguli
Elhunyt Alexander "Sasha" Shulgin

Sasha2.jpeg88 éves korában elhunyt Alexander Shulgin, "Dr. Ecstasy", az ecstasy és számos más drog feltalálója, aki önmagán kísérletezett.

Ujváry István: Alexander Shulgin és az MDMA

Az MDMA-t kémiai szakfolyóiratban először lengyel kutatók írták le 1960-ban, de a vegyülettel az amerikai hadsereg EA-1475 kódszámon már az 1950-es években végzett kísérleteket. A későbbiekben az MDMA és rokon pszichoaktív vegyületek alkalmazása űrhajósok tréningje során is felmerült.

Az anyag újbóli felfedezéséről szóló első nyilvános beszámoló 1972-ből való, amikor az USA Illinois államában több metamfetaminszerű hallucinogén anyagot találtak abúzusra használt porokban. Beható analitikai vizsgálatokkal sikerült megállapítani, hogy egyikük a ...

Tovább Szólj hozzá

mdma ujváry istván alexander shulgin

2014. jún 13.

Erdős Pál amfetamint használt

írta: Janguli
Erdős Pál amfetamint használt

A Nature című brit tudományos hetilap kérdésére válaszoló kutatók 20 százaléka vallotta be: a koncentráció növelése érdekében használnak teljesítményfokozó szereket.  A 20. század egyik legkiemelkedőbb matematikusa, Erdős Pál  maga vallotta be: amfetaminon pörgött.

Forrás: MTI

Akár a kutatók 20 százaléka is szedhet a szellemi teljesítményét növelő szert - derül ki a Nature című brit tudományos hetilap egyik, 2014. áprilisi számában közölt cikkből. A lap még januárban 60 országból 1400 kutatót keresett meg e-mailben, amelyben arra kérdezett rá, nem orvosi célból szednek-e bármilyen gyógyszert. Minden ötödik válaszoló elismerte: szellemi teljesítményén gyógyszerek szedesével szokott lendíteni.

Az igennel ...

Tovább Szólj hozzá

nobel-díj dopping amfetamin teljesítményfokozás demetrovics zsolt amfetamin hatása Erdős Pál Topolánszky Ákos metilfenidát teljesítményfokozó szerek

2014. jún 09.

Feldmár András Alexander "Sasha" Shulginról

írta: Janguli
Feldmár András Alexander "Sasha" Shulginról

88 éves korában elhunyt Alexander Shulgin, "Dr. Ecstasy", az ecstasy és számos más drog feltalálója, aki önmagán kísérletezett. Néhány részlet Feldmár András 2005-ös írásából:

A New York Times magazinban nemrég megjelent egy hosszú, részletes cikk Dr Ecstasy-ról, Alexander Shulgin ról, aki a napokban ünnepelte a 79. születésnapját. Alexander Shulgin egymaga 200 pszichedelikus összetevőt talált fel, többek között 1976-ban az MDMA-t, az Adamet, másnéven az ecstasy-t.

Az angol „psychedelic” (tudatmódosító) kifejezést Humphry Osmond , egy brit pszichiáter alkotta meg az 50-es évek végén, az „elmét megmutató” szótőből. Shulgin szereti az elmúlt 100 évet ezzel a történettel összefoglalni: „A 20. század elején még ...

Tovább Szólj hozzá

ecstasy lsd meszkalin feldmár andrás pszichedelikus mdma meszkalin hatása alexander shulgin ibogain humphry osmond alternatív tudat empatogének konvulzánsok

2012. nov 10.

Hódi Sándor: Vágy és realitás - A pszichotikus konfliktus Csáth életében és munkáiban

írta: Janguli
Hódi Sándor: Vágy és realitás - A pszichotikus konfliktus Csáth életében és munkáiban

S zületésének századik évfordulóján nem csak az irodalom képviselői – írók, költők, esztéták, irodalomtörténészek, irodalombarátok – érzik kötelességüknek tisztelegni Csáth Géza emléke előtt. Az irodalmi-művészi tevékenységnél átfogóbb és többrétűbb az az örökség, amelyet számunkra Csáth Géza életműve jelent. Vergődő, önpusztító élete, sokféle kezdeményezése, törekvése humán kultúránk egészét érinti, és a kegyeletteljes megemlékezésnél sokkal többre kötelez bennünket.

Az elődeit kereső jugoszláviai magyar irodalom mellett a pszichológia is Csáth Gézában tisztelheti közeli nagy ősét. Közismert, hogy Csáth Géza Freud tanainak, a pszichoanalízisnek egyik korai követője és a magyar irodalomban annak ...

Tovább Szólj hozzá

ópium kosztolányi dezső morfium csáth géza csáth morfium Freud

2012. nov 02.

Dr. Máté Gábor: A sóvárgás démona

írta: Janguli
Dr. Máté Gábor: A sóvárgás démona

Ismerd meg függőségeidet!

Libri Kiadó, 2012. október

sovargas.jpgTanulhatunk bármit a drogosoktól? Tudjuk egyáltalán, közülünk hányan szenvedélybetegek? A munkamániát még most is gyakran erénynek tekintjük, az alkohol-, nikotin- vagy internetfüggőség, a szex- vagy vásárlásmánia, az étkezési zavarok a „normális” társadalomban sem ritka jelenségek. Vajon mi bajunk az életünkkel, hogy önmérgezéssel próbálunk enyhülést találni? Miért olyan nehéz megszabadulni rossz szokásainktól még akkor is, ha azok egészségünket vagy az emberi kapcsolatainkat veszélyeztetik?

A sóvárgás démonában Máté Gábor, a világhírű tudós a klinikai tapasztalatok és a legfrissebb tudományos eredmények segítségével elemzi a függőségeket, és segíteni próbál, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

démon függőségek viselkedéses függőségek A sóvárgás démona

2012. jan 16.

Sokkoló arcképek: segíthetnek leszokni a dohányzásról

írta: Janguli
Sokkoló arcképek: segíthetnek leszokni a dohányzásról

Hatékony módszernek bizonyult a dohányzásról való leszoktatásban a modern arcrekonstrukciós technika. Ennek segítségével a közép-angliai Staffordshire-i Egyetem kutatói 18-34 éves, dohányos nőket sokkoltak cigarettázástól megöregedett arcképükkel.

dohanyzas_arc.jpgA vizsgálatban részt vevő nőket annyira megrázta lehetséges jövőbeli tükörképük látványa, hogy kétharmaduk döntött úgy, azonnal felhagy a dohányzással. Az arcrekonstrukciós technika azt mutatja meg,miként változik az arc az idő előrehaladtával, ha nem hagyunk fel a dohányzással avagy ha végleg letesszük a cigarettát.

...

Tovább Szólj hozzá

dohányzás leszokás leszokás a dohányzásról arcrekonstrukciós technika

2011. dec 29.

A pusztítás és önpusztítás démonai

írta: Janguli
A pusztítás és önpusztítás démonai

http://1.bp.blogspot.com/-j5U26T9ERAI/TgmuusdyCRI/AAAAAAAAAO0/81QWQFcpOOI/s1600/hieronymus-bosch-hell-detail.jpgSebeők János

A kifejezés, hogy "nem tudott megbirkózni a démonaival", akárcsak a fordulat, hogy "legyőzte a gyógyíthatatlan kór" - kódolt beszéd, igaz, esetenként más és más a megfejtése. A gyógyíthatatlan kór egyértelműen rákot jelent. A démon jelentése sokrétű, de legtöbbször alkoholizmusra, drogfüggőségre, újabban szexfüggőségre utal. Sötét titok.

Látóterembe - mármint a kifejezés - először akkor került, amikor Daróczi Dávid valamikori kormányszóvivő rejtélyes, máig tisztázatlan körülmények közepette meghalt, és Batiz András a halálesetről nyilatkozva kijelentette, hogy a roma közéleti személyiség "nem tudott megbirkózni a démonaival". Azért halt meg. Diplomatikus megfogalmazás.

Albert Györgyi sem ...

Tovább Szólj hozzá

függőség alkoholizmus amy winehouse démon daróczi dávid tiger woods adósságspirál flipper öcsi albert györgyi szexfüggőség drogfüggőség

2011. dec 26.

Roger Scruton: Iszom, tehát vagyok - Egy filozófus borkalauza

írta: Janguli
Roger Scruton: Iszom, tehát vagyok - Egy filozófus borkalauza

http://img.7books.hu/201746-n.jpgAkadémiai Kiadó, 2011.

A szerző ebben a könyvében - amelynek címe egy Monty Python-idézet - látszólag módszeres következetességgel vezeti az olvasót kisebb-nagyobb francia és újvilági birtokok, borok és dűlők között.

Mégsem csupán egy hagyományos borkalauzt olvasunk. A borsznobizmust könnyű derűvel kifigurázó könyv nem évjáratokban és divatokban, nem obskúrus íz- és illatjegyekben, hanem a hagyományait tisztelő és a természettel együtt élő ember lelki békéjében találja meg a civilizációval egyidős, attól elválaszthatatlan borkultúra lényegét.

Tovább Szólj hozzá

borkultúra borkalauz

2011. dec 15.

A női agyat jobban pusztítja az alkohol

írta: Janguli
A női agyat jobban pusztítja az alkohol

 

alcohol.jpgForrás: dailymail.co.uk 

Nagyivás és memóriaproblémák

A tizenévesek - különösen a lányok - esetében az alkalmankénti nagyivás súlyosan károsíthatja a hippokampuszt, vagyis az agy azon területét, amely a memórianyomok bevésésével és a térbeli tájékozódással is összefügg. A fiatal nők agya különösen érzékeny az alkohol okozta ártalmakra, mert korábban fejlődik, mint a férfiaké.

alcool brain.png

Kaliforniai kutatók kilencvenöt 16 és 19 év közötti fiatal agyát vizsgálták. Közülük 27 fiú és 13 lány nyilatkozott úgy, hogy alkalmanként többet iszik négy, illetve öt adag italnál - ez a mennyiség a nagyivás kritériuma nőknél, illetve férfiaknál. E fiatalokkal és 55 nem ivó társukkal (31 fiú, 24 lány) ...

Tovább Szólj hozzá

agy fmri alkoholizmus szerotonin alkoholista alkoholisták női agy

2011. nov 21.

Impulzivitás és függőség: egyazon génből fakad

írta: Janguli
Impulzivitás és függőség: egyazon génből fakad

A függőségek és a lobbanékonyság hátterében genetikai ok is állhat a férfiaknál - idézte amerikai kutatók megállapítását a LiveScience. Az NRXN3 jelű gént a korábbiakban kapcsolatba hozták már a nikotin-, az alkohol- és az opiátfüggéssel, ahogyan az elhízással is. A mostani tanulmány szerint a problémák hátterében az impulzivitás állhat. A gének és a viselkedés közötti kapcsolat igen összetett, az NRXN3 összefüggése a lobbanékony és függésre hajlamos viselkedéssel „nem egyenes, egyszerű történet" - fogalmazott Scott Stoltenberg kutatásvezető, a Nebraskai Egyetem pszichológusa.

trauma_genek_impulzivitas.jpgScott Stoltenberg

Az NRXN3 ráadásul nem is az egyetlen olyan gén, amelyet összefüggésbe hoztak már az impulzivitással. Egy 2010-es ...

Tovább Szólj hozzá

függőség genetika elhízás dns impulzivitás alkoholfüggőség opiátfüggőség

2011. nov 10.

A Columbia Egyetem professzora szerint Michael Jackson orvosa tizenhétszer is súlyosan hibázott

írta: Janguli
A Columbia Egyetem professzora szerint Michael Jackson orvosa tizenhétszer is súlyosan hibázott

Fájdalomcsillapító-függőségben szenvedett Michael Jackson egy szakértő szerint. A popsztár doktora mellett tanúskodó egyik orvos számítógépes szimulációval mutatja be, hogyan halhatott meg az énekes.

michael_jackson_demerol.jpgDr. Robert Waldman azt mondta, hogy a Michael Jackson bőrgyógyászától kapott laboreredmények szerint az énekes nagy dózisban szedte a fájdalomcsillapítót a halála előtti hónapokban. A Demorolról való leszokást gyakran álmatlanság kíséri. Az ügyészség szerint Conrad Murray halálos adag Propofol nevű altatót adott be Michael Jacksonnak, majd magára hagyta. A védelem a csütörtöki tárgyaláson megszólaltatta saját Propofol-szakértőjét. Dr. Paul White a védelem utolsó tanújaként pénteken folytatja vallomását, amelyben ...

Tovább Szólj hozzá

függőség michael jackson gyógyszerfüggőség fájdalomcsillapító függőség

2011. nov 08.

Berúgás berúgás helyett: Paul Gascoigne

írta: Janguli
Berúgás berúgás helyett: Paul Gascoigne

Súlyos alkohol- és drogproblémái, rendőrségi balhéi miatt írnak az utóbbi években a volt világklasszis angol futballsztárról, Paul Gascoigne-ról. Jelenleg viszont tiszta, állítólag egy éve nem ivott, és az ITV-nek mesélt hátborzongató életmódjáról, amit sikerült túlélnie.

"Sokan kérdezik, hogy süllyedhettem eddig. A futball volt az életem, de egyszer csak elvették tőlem, és azt kérdeztem, mihez kezdjek most? A piában és a kokainban találtam meg a választ. Ott volt a kokó a tálcán, gondoltam, kipróbálom, aztán nem tudtam leállni. Hat hétre egy hotelszobába zártam magam, naponta úgy 16 csíkot szívhattam fel. Négy hónapon át nem ettem és nem ittam vizet, csak négy üveg whiskyt, egy nap. 55 kilósra fogytam" - árulta el ...

Tovább Szólj hozzá

paul gascoigne kokain függőség alkohol függőség

2011. okt 24.

Újdonságok: ételfüggőség, diéta, fogyókúra

írta: Janguli
Újdonságok: ételfüggőség, diéta, fogyókúra

A bőségszaru ételfüggőség újdonságok diéta fogyókúra

a jólét, a termékenység és a szerencse jelképe. A görög mitológiában a Zeuszt szoptató Amaletheia kecske szarvából vagy Akhelóosz folyamisten aranygyümölccsel töltött szarvából ered. Bármit is kérjünk tőle, bőséggel fog jutni.

Úgy tűnik, az élelmiszer-áruházak bőségszaruja hozzájárulhat az elhízáshoz vagy hátráltathatja a fogyást. Azok az emberek is mitológiainak, maradinak tűnnek néha, akik azt mondják, minek ez a mértéktelen kínálat - márpedig egyes szakértők szerint ez a kínálat valóban kábítószerként hathat, legalább is a jóllakottság érzés területén.

Éppen olyan, mint a drogok

A szakemberek előtt már ismert, hogy egyes ételek, sőt maga az evés is olyan agyi kémiai folyamatokat indít be, ...

Tovább Szólj hozzá

függőség újdonság fogyás diétás étrend hatékony fogyókúra ételfüggőség diéta fogyókúra fogyókúra étrend

süti beállítások módosítása